Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya

Arrenquen els primers graus en Enginyeria d’Automoció de Catalunya

Barcelona, 19 de setembre de 2017. La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) han iniciat recentment el curs acadèmic 2017-2018 dels primers graus en Enginyeria d’Automoció de Catalunya, amb 61 i 44 alumnes matriculats, respectivament. 

Aquesta nova titulació, que oferirà als estudiants coneixements específicament aplicats al sector de l’automoció, constitueix un important pas endavant en la formació dins del sector, en la qual el Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC) ha jugat un paper important amb la seva col•laboració amb ambdues Universitats, tant des de l’inici amb l’elaboració del programa formatiu, com ara en l’actualitat, per reforçar la vinculació d’aquests graus amb el teixit industrial català.

En aquest sentit, Josep Nadal, project manager del CIAC, va destacar durant la presentació del professorat i tutors del grau que imparteix la UPC al seu Campus de Manresa: “Una formació específica en automoció és cabdal per poder millorar la competitivitat del sector i poder donar una resposta més eficaç a les demandes de les companyies dedicades a la indústria automobilística, un sector estratègic per al nostre país que dóna feina de manera directa i indirecta al voltant d’unes 90.000 persones”. 

En paraules de Vicenç Aguilera, president del CIAC: “Des del CIAC treballem intensament per aconseguir que Catalunya esdevingui el hub de formació de la indústria de l’automoció més important del sud d’Europa, i en aquest sentit, estem molt orgullosos d’haver col•laborat amb la UVIC-UCC i la UPC per aconseguir fer realitat aquesta fita”.


La UPC, una de les primeres universitats a Espanya en oferir aquest grau a preu públic

La UPC està entre els primers centres universitaris a Espanya en oferir aquests estudis a preu públic, juntament amb la Universitat del País Basc. A la UPC el nou grau, de 240 crèdits ECTS, s’impartirà en part en anglès i en alemany, cobrirà tant el desenvolupament del producte com l’estudi i l’anàlisi del procés de fabricació, i proporcionarà també els coneixements necessaris de gestió empresarial que demana el sector. 

La titulació es cursarà a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM) i el quart curs també s’impartirà a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), també de la UPC, on actualment s’imparteix el màster universitari en Enginyeria d'Automoció, que completa l’itinerari acadèmic i competencial del nou grau. 

Els estudiants d’aquest grau també podran fer pràctiques professionals en empreses nacionals i internacionals. En aquest sentit, aquesta titulació de la UPC està enfocada en una metodologia de treball per projectes i de tot un quadrimestre de pràctiques en empreses. Aquesta universitat ha creat també la iniciativa Formula Student a través de la qual els alumnes podran completar els seus coneixements en un cotxe real. 

Segons Rosa Argelaguet, directora de l’EPSEM de la UPC: “Impartir aquest grau en una escola ubicada a Manresa enforteix encara més els vincles amb empreses del sector de l’automoció arrelades al territori. Així mateix, en tractar-se d’un campus de dimensions petites, facilita una formació més intensiva, en grups més reduïts, dels futurs professionals. Alhora, s’aprofiten els coneixements que s’imparteixen a la mateixa Escola a través del grau en Enginyeria de Sistemes TIC, un àmbit cada cop més relacionat amb la indústria del sector, com un valor afegit de les prestacions i del funcionament dels vehicles”. El grau en Enginyeria d’Automoció dual de la UVic-UCC

Per la seva banda, la UVic-UCC ha previst un grau d’inspiració dual, de 240 crèdits ECTS, amb un pla d’estudis basat en el disseny i desenvolupament de producte, els processos industrials implicats en la seva fabricació, i els aspectes de gestió empresarial i innovació tecnològica inherents al sector de l’automoció. A més, un aspecte cabdal del grau és la innovació metodològica. En tots els cursos es farà ús del mètode d’aprenentatge basat en projectes (ABPs) amb l’objectiu de garantir coneixements tècnics consolidats però també de competències clau en projectes reals, com el treball en equip, la capacitat de lideratge, la proactivitat, l’organització de les tasques i la gestió de recursos. Una part substancial del grau de la UVic-UCC s’impartirà en anglès i s’afavorirà la mobilitat internacional.

Així ho va explicar Sergi Grau, degà de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic-UCC, en la inauguració de l’inici d’aquesta nova titulació que s’imparteix a la seu de la UVic-UCC a Granollers: "S’ha dissenyat un grau innovador a nivell metodològic i donant veu a les empreses. Hem escoltat les seves necessitats actuals i hem mantingut la mirada posada en els reptes tecnològics que inexcusablement hauran d’afrontar els nostres graduats a les empreses del futur”. I va afegir: “El fet de ser un grau dual permet trepitjar i conèixer les empreses, ja que s’hi formaran durant 1.200 hores, quatre vegades més que les hores de pràctiques que es programen en una titulació normal”. L’acte inaugural va comptar també amb l’assistència de l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, l’alcaldessa de Vic i presidenta de la Fundació Universitària Balmes (entitat titular de la UVic-UCC), Anna Erra, i el rector de la Universitat, Jordi Montaña. 

Share

Tornar a Notícies